תסמונת קדם וסתית (PMDD)

תסמונת קדם וסתית, או PMDD (Premenstrual Dysphoric Disorder), היא צורה חמורה יותר של התסמונת הקדם-וסתית (PMS) הקיימת באופן קל בחלק גדול מהנשים בגיל המעבר. התסמינים של PMDD דומים לאלה של PMS, אבל הם חמורים מספיק כדי להפריע לעבודה, פעילויות חברתיות, ומערכות יחסים, והם גורמים לאישה לחוש במצוקה נפשית ניכרת. בחלק מהנשים, קשה להבדיל בין PMDD לדיכאון מג'ורי, ואכן, אישה הסובלת מ- PMDD הינה בסיכון מוגבר לסבול מדיכאון בשלב מסוים בחייה.

עד כמה נפוץ PMDD? 
PMDD שכיח בקרב 2% עד 5% מהנשים בגיל הפוריות שלהן (דהיינו, נשים עם מחזור חודשי). קיים קשר בין היסטוריה אישית או משפחתית של דיכאון או דיכאון לאחר לידה והופעת PMDD. 

מה גורם ל- PMDD? 
כמו עם PMS, הסיבה להופעתה של PMDD המדויקת אינה ידועה בדיוק, אך אין ספק כי להורמוני מין תפקיד חיוני בהופעת התסמונת. סיבות ביולוגיות, פסיכולוגיות, סביבתיות, וגורמים חברתיים יכולים לתרום לחומרת ההפרעה הקדם וסתית. חשוב לציין כי קיומה של תסמונת  PMDD אינה "אשמתה" של האישה הסובלת ממנה או תוצאה של אישיות "חלשה" או לא יציבה.  מחקרים שנעשו לאחרונה הראו קשר בין PMDD ותפקוד ירוד של מערכת הסרוטונין, חומר כימי במוח שעוזר להעביר אותות עצביים. תאים מסוימים במוח המשתמשים בסרוטונין מעורבים בשליטה במצב רוח, תשומת לב, שינה, וכאב. לכן, שינויים תקופתיים ברמות הסרוטונין הקשורים לשינויים הורמונליים כנראה שגורמים לתסמיני PMDD. 

מהם התסמינים של PMDD? 
תסמיני PMDD יכולים לכלול כל אחד מהבאים: שינויים במצב רוח , מצב רוח דכאוני או תחושות של חוסר תקווה , כעס ניכר, קונפליקטים בין-אישיים מוגברים, מתח וחרדה, עצבנות, חוסר עניין בפעילויות הרגילות, קושי בריכוז , עייפות , שינוי בתיאבון, תחושה של חוסר שליטה , בעיות שינה, בעיות פיזיות, כגון: נפיחות, רגישים בשדיים, נפיחות, כאבי ראש, כאבי שרירים או כאבי מפרקים. 

איך מאבחנים PMDD?
במידה ואת חווה את אחת מהתופעות המפורטות לעיל, יש צורך לפנות לגורם מקצועי דוגמת רופא או פסיכיאטר. 
הפרעה קדם וסתית מאובחנת כאשר לפחות חמישה מהתסמינים המפורטים לעיל מתרחשים במרבית הזמן בשבוע שלפני הווסת ונעלמים תוך כמה ימים בתחילת המחזור החודשי.
במידה ותופעות אלו קיימת בכל יום ואינן משתפרות עם קבלת הוסת, לא סביר שמדובר בהפרעה קדם וסתית ויש לבדוק קיומו של מצב רפואי או נפשי אחר. כדי להיחשב להפרעה קדם וסתית, התסמינים ממנה סובלת האישה צריכים להיות חמורים מספיק ולהפריע לתפקודה ולפעילות היומיומית. אם לא יטופלו, תסמינים אלו כאמור יכולים להשפיע באופן משמעותי על איכות החיים ויכולתה של האישה לתפקד בעבודה או בבית. 

הטיפול בתסמונת מורכב משילוב של שינויים בהרגלי חיים, התערבויות הורמונליות ומטיפול תרופתי. קיימות היום גם גישות חדשניות ניסיוניות לטיפול בתופעה.



1
תסמונת קדם וסתית, או PMDD (Premenstrual Dysphoric Disorder), היא צורה חמורה יותר של התסמונת הקדם-וסתית (PMS) הקיימת באופן קל בחלק גדול מהנשים בגיל המעבר. התסמינים של PMDD דומים לאלה של PMS, אבל הם חמורים מספיק כדי להפריע לעבודה, פעילויות חברתיות, ומערכות יחסים, והם גורמים לאישה לחוש במצוקה נפשית ניכרת.