מניעת נזק לתינוק - חשיבות דיכאון לאחר לידה

ברוב בתי היולדות, תינוק בן יומו מונח על חזהּ החשוף של האם מיד לאחר לידה. אין זה בכדי, מכיוון שמדובר במגע הראשון שהתינוק מרגיש מחוץ לרחם, מגע אשר כבר מאפשר התקשרות ראשונית של האם והתינוק. התקשרות מוקדמת עם האם היא חיונית לתחושת הביטחון של תינוק: העולם החדש הוא הרבה פחות נוח מאשר הרחם החם והעוטף שהיה רגיל אליו, ואמו מהווה את הקשר לאותו עולם חמים ובטוח אליו התרגל. במהלך השנה הראשונה לחייו של התינוק, האם הנה (לרוב) המתווך העיקרי בין התינוק והעולם החיצון. דרכה הוא לומד לבטא את צרכיו, דרכה הוא רואה את התגובות להבעות פניו ולהתנהגותו, ודרכה הוא יוצר אמון בסיסי בסובבים אותו, דרכה הוא לומד להרגיע את עצמו, ודרכה הוא מתחיל לפתח תחושת "עצמי" ותחושת מסוגלות בעולם מוזר מורכב וחדש זה.
אם כך, לפניותה הרגשית של האם, יכולתה לזהות באופן מדויק ולהגיב להבעות פניו והתנהגותו של התינוק, ויכולתה להוביל אותו בבטחה בחוויות חדשות – חשיבות קריטית בהתפתחות תקינה של התינוק. 

מחקרים רבים הן בבעלי חיים והן בנשים, מראים שתינוק הגדל בחודשים הראשונים לחייו לצד אם השרויה בדיכאון, סובל מהאטה בהתפתחות עד כדי סכנה לפגיעה בבריאותו הנפשית לאורך חייו. מהלך זה קשור לשיבוש המשמעותי החל באינטראקציה בין האם לתינוקה, שיבוש אשר גורם לתגובות רגשיות והתנהגותיות לא מותאמות של האם לצרכיו של תינוקה. התוצאה - התינוק עלול לסבול מחסכים בולטים בדיוק בתקופה ההתפתחותית הקריטית ביותר בה הוא אמור ללמוד לתת אמון בעולם החיצון, לקבל מענה ופידבק מדויק לצרכיו, תגובותיו, התנהגותו, הבעות פניו והצלחותיו הראשונות. ברור כי אם אשר שרויה בדיכאון עמוק אינה פנויה להקשיב ולחוש את תינוקה, תגובותיה ומימיקת פניה לא יאפשרו פידבק מעודד לתינוק, יכולתה האינטואיטיבית לזהות את הצרכים של תינוקה נפגעת וכן גם יכולתה להכיל את מצוקת התינוק בלי להיכנס בעצמה למצוקה, ייאוש וחרדה. התוצאה עלולה להיות תינוק מפוחד או אדיש לסביבתו, מסוגר לאינטראקציות חדשות עם הסביבה אשר מתקשה ליצור קשרים יציבים ובטוחים בעולם. 

סטטיסטית, דיכאונות שלאחר לידה אשר אינם מטופלים יכולים להימשך גם עד שנה ויותר. לעיתים קרובות  אישה אשר חווה דיכאון לאחר לידה או תופעות חרדתיות שעוברות החמרה לאחר הלידה, מאמינה כי אם תסבול בשקט ותתרכז בגידול התינוק המצב יעבור ולא יגרם נזק לתינוק.
מדובר כמובן בטעות, כי גם אם באופן מודע האם מנסה לשדר שהכל בסדר, התופעות הנפשיות שהיא חווה יכולות לפגוע בצורה משמעותית בקשר המתהווה בינה לבין התינוק כפי שתואר קודם, לזה יש להוסיף כי ללא טיפול נגרם סבל נפשי קשה במיוחד לאם אשר יכול להתקצר מאוד עם טיפול מתאים.

לסיכום, היום ברור כי לדיכאון אחרי לידה אשר אינו מטופל בזמן יכולות להיות השלכות משמעותיות ומרחיקות לכת על בריאותו הנפשית של התינוק וכן על איכות הקשר הרגשי בינו לבין האם.
לכן, קיימת חשיבות ממדרגה ראשונה לטיפול מהיר, מיידי ויעיל בדיכאון האם, וזאת גם כדי להגן על התינוק. חשוב מאוד לפנות לאבחון וטיפול אצל מומחה, אשר יתאים את הטיפול הנכון עבור האישה, ויביא אותה למצב הטוב ביותר מהר ככל הניתן.
1
במחקר שנערך בשוודיה נמצא כי מעל שליש מהנשים הלוקות באי פריון ממלאות קריטריונים אבחנתיים מלאים להפרעה דכאונית או חרדתית כשההפרעה הנפוצה ביותר היתה דכאון "מאז'ורי" (דיכאון קליני חמור).
במחקר זה רוב הנשים שלקו בהפרעה פסיכיאטרית לא אובחנו, ורק מיעוט מאלה שאובחנו טופלו למרות החשיבות הברורה בהגעה להפוגה בהפרעה בנשים אלה. מדוע?
2
ההגדרה של "אי פריון" הנה על פי רוב כאשר קיים חוסר הצלחה להרות לאחר 12 חודשים של קיום יחסי מין ללא אמצעי הגנה.אחוז הזוגות החיים בעולם המערבי אשר חווים אי פריון ראשוני (חוסר יכולת להרות) או שניוני (חוסר יכולת להרות או לשאת הריון עד סופו לאחר הולדת ילד אחד או יותר) הוא מעל חמישה אחוזים.
כיצד באה לידי ביטוי האבחנה של ליקוי בפריון בתחום בריאות הנפש של האישה?