גיל המעבר בגברים – יש דבר כזה?

גיל המעבר בגברים – יש דבר כזה?
לא מעט נכתב ודובר על גיל המעבר בנשים ועל השלכותיו על הבריאות הנפשית של נשים בתקופה זו. אך מה קורה אצל גברים? האמנם הם חסינים מ"גיל המעבר"? אז כמובן שלא... קיימים הבדלים ניכרים ושוני רב בהגדרת ומאפייני "גיל המעבר" בין נשים וגברים,
אך ללא ספק ניתן גם לראות תקופה שכזו אצל גברים.

בעוד שאצל נשים השינויים ההורמונאליים קשורים בעיקר להפסקה די מהירה של פעילות השחלות, תהליך שקורה במהלך תקופה של בין שנה לשנתיים שלוש, אצל גברים הירידה בהורמוני המין הנה הדרגתית הרבה יותר ולכן לא ניתנת להגדרה ברורה. הורמוני המין העיקריים אצל גברים – טסטוסטרון, DHT ודהידרואפיאנדרוסטרון (DHEA) – מתחילים לרדת בהדרה ובאופן די עקבי מגיל 18 (!) עד סוף חייו של הגבר. אצל גברים קיימת שונות רבה ברמות ההורמונים ולרוב אין לזה כל משמעות כל עוד רמת ההורמונים נמצאת מעל רמה בסיסית מסויימת. הבעיה מתחילה כאשר רמת ההורמונים יורדת מתחת לרמה הנחוצה, מצב שקורה לרוב בשנות ה – 50 / 60 של חיי הגבר. או אז מתחילים גם גברים לחוש בתסמיני "גיל המעבר" שנקרא בגברים "אנדרופאוזה".

מה הם תסמינים אלו?
תסמיני האנדרופאוזה הנפשיים הינן פחות "חריפים" מאילו של המנופאוזה אצל נשים אך בהחלט יכולים להיות משמעותיים. מדובר בירידה בתחושת חיוניות ואנרגתיות, ירידה בליבידו, הפרעות בשינה, תחושה של קהות רגשית, ירידה ביכולת הנאה כללית ולעיתים דיכאון חלקי כרוני (דיסטימיה).

מה ניתן לעשות?
מסתבר שיש דווקא מה לעשות מעבר להמלצות מצוינות כגון שינוי באורח החיים, בדיאטה, ספורט וכו'. טיפול הורמונאלי חליפי עם הורמוני מין גבריים (כן, בדומה למה שניתן לנשים) הוכח כיעיל בהרבה מהמקרים בהם ניתן לזהות תסמונות נפשיות על רקע גיל המעבר בגברים. אני רוצה להדגיש כי חשוב שטיפול זה יינתן אך ורק תחת השגחה רפואית על ידי מומחים בתחום.  

קטגוריות

ארכיון