מה זו היפומאניה?

מה זו היפומאניה?
היפומאניה הינו המצב ה"קל יותר" של מאניה. מדובר בהפרעה במצב רוח ובהתנהגות אשר מתבטאת בעליצות יוצאת דופן, התרגשות, כעסנות או עצבנות חריגה אשר נמשכת מספר ימים. בנוסף, היפומאניה מלווה בהתנהגויות כגון חוסר מנוחה, פטפטנות, חוסר צורך בשינה ועוד. התקפים היפומאניים יכולים לאפיין חולים בהפרעה דו קוטבית (ביפולארית). הקריטריונים לאבחון היפומאניה הינם ספציפיים, אבל דרך הופעת התסמינים יכולה להשתנות במידה רבה מאדם אחד למשנהו. 

אבחון היפומאניה 
על מנת לאבחן אדם כהיפומאני, הקריטריון הראשון הוא שעליו להיות במצב רוח מרומם מתמשך, או עצבני בצורה יוצאת דופן במשך רוב היום במשך לפחות ארבעה ימים. מצב הרוח והפעילות יתר מורגשים על ידי אחרים כחריגים מהתנהגותו הרגילה של האדם. כלומר, המצב ההיפומאני צריך להיות מובחן באופן בולט ממצב רוחו והתנהגותו היומיומית הרגילה. 

באילו התנהגויות נבחין בקרב אדם המאובחן כהיפומאני?
חוסר צורך בשינה ,פטפטנות או לחץ להמשיך לדבר, שטף רעיונות או מחשבות, דעה מוסחת בקלות, דחף להשגת מטרות ספציפיות (בין אם מבחינה חברתית - בעבודה או בבית הספר -
או מבחינה מינית) או תחושת תסיסה פסיכו-מוטורית, חשיבה גרנדיוזית (לדוגמא, אמונה שהאדם טוב יותר מכל אחד אחר בפעולה מסויימת או היכולת לבצע משימה קשה בזמן מועט),מעורבות גבוהה בפעולות שיש בהן פוטנציאל גבוה להשלכות כואבות (מסעות קנייה בלתי מרוסנים, הרפתקאות מיניות או השקעות עסקיות מפוקפקות). יחד עם זאת, תפקודו הכללי של האדם לרוב נשמר ולעיתים אפילו משתפר בזמן ההיפומאניה.

ישנם גם שלושה גורמים שלא יכול להיות נוכחים בתקופת ההיפומאניה ומבדילים בין מצב זה למצבי "מאניה": 
תסמיני פסיכוזה- בהיפומאניה, האדם לא יחווה הזיות או מחשבות שווא כמו פרנויה. 
חומרה- התסמינים של היפומאניה אינם קשים מספיק על מנת לדרוש כי האדם יאושפז. 
תפקוד יומיומי- היפומאניה עלולה להפריע לחיי היום יום במידה, אך היא אינה מעידה על פגיעה בתפקוד. כך אדם היפומאני יכול לדבר הרבה יותר מהרגיל בישיבה בעבודה ולהפריע בהנהגותו אך לא יתנהג באופן לא רציונלי.
אפילו בהיעדר פסיכוזה ומצבי רוח פראיים ומוגזמים, למצב של היפומאניה יכול להיות השלכות רציניות לטווח הארוך: מיניות יתר (היפרסקסואליות) יכולה להוביל לפגיעה במערכות יחסים ולדרום למחלות המועברות במגע מיני, הוצאות כלכליות פזיזות עלולות לגרום למצוקה כלכלית קשה, התנהגות בלתי הולמת יכולה לגרום למישהו לאבד את מקום עבודתו או להרחיק חברים ואפילו בני משפחה. יתרה מכך, לרוב מצב זה מחמיר או לכיוון של מאניה מלאה, או לכיוון של התפרצות גל דיכאוני חריף.

שילוב טיפול שיחתי יחד עם טיפול תרופתי במייצבי מצב רוח ותרופות אחרות הוא הדרך הנפוצה והיעילה לטיפול בהיפומאניה.


1
הפרעה דו קוטבית הידועה גם בשם מאניה דיפרסיה, הינה בבסיסה הפרעת מצב רוח (Mood Disorder), אשר במידה ואינה מטופלת יכולה אף להוביל להתנהגות מסוכנת, פגיעה חמורה בשיפוט ואפילו לאובדנות.
2
היפומאניה הינו המצב ה"קל יותר" של מאניה. מדובר בהפרעה במצב רוח ובהתנהגות אשר מתבטאת בעליצות יוצאת דופן, התרגשות, כעסנות או עצבנות חריגה אשר נמשכת מספר ימים.